3D Investment Partners wysyła list otwarty do Komisji Przeglądu Strategicznego i Zarządu Toshiba Corporation (2024)

TOKIO,24 listopada 2021 r/PRNewswire/ -- 3D Investment Partners Pte. Ltd. (wraz z funduszami, którymi zarządza, „3D”), jeden z największych akcjonariuszy firmy Toshiba, wysłał dzisiaj list do Komitetu ds. Przeglądu Strategicznego („SRC”) i Zarządu („Zarząd”) firmy Toshiba Corporation („Toshiba” lub „Firma”) (6502.T).

Kontynuuj czytanie

Zobacz PDF

W swoim piśmie firma 3D wskazuje, że według niej przegląd alternatyw strategicznych dokonany przez SRC był niekompletny i nieodpowiedni, oraz wzywa SRC i Zarząd do przeprowadzenia w pełni świadomego i obiektywnego przeglądu wszystkich alternatyw strategicznych firmy Toshiba. Firma 3D zauważyła, że ​​nie wierzy, że plan SRC dotyczący podziału Toshiby na trzy różne spółki jest optymalny lub może stworzyć wartość dla akcjonariuszy Toshiby.

Pełny tekst listu do SRC i Zarządu publikujemy poniżej:

24 listopada 2021 r

Komisja ds. Przeglądu Strategicznego Rady Dyrektorów i Rady Dyrektorów
Korporacja Toshiba
1-1, Shibaura 1-chome, Minato-ku,Tokio, 105-8001,Japonia

Re: Nieodpowiedni proces SRC

Panie i Panowie:

Firma 3D Investment Partners Pte., Ltd. świadczy usługi uznaniowego zarządzania inwestycjami na rzecz funduszy, które łącznie nadal są jednym z największych właścicieli Toshiba Corporation („Toshiba” lub „Spółka”).

Uważamy, że w Toshibie potrzebne są istotne zmiany. Toshiba zbyt długo borykała się z błędami w realizacji i błędną alokacją kapitału. Kultura korporacyjna, brak porozumienia z akcjonariuszami i ład korporacyjny zniszczyły wartość i osłabiły firmę Toshiba. Naszym zdaniem kwestie te pogłębiły się w wyniku szeregu działań i oświadczeń dotychczasowego Zarządu i kadry kierowniczej, którym brakowało przejrzystości i podważyły ​​wiarygodność Spółki w oczach jej interesariuszy.

To powiedziawszy, od dawna wierzyliśmy, że odpowiednie zmiany w firmie Toshiba mogą przywrócić firmie Toshiba należne jej miejsceJaponianajbardziej podziwianych i dobrze prosperujących korporacji oraz przywrócić zaufanie inwestorów.

Rola Komitetu Przeglądu Strategicznego

Mieliśmy nadzieję, że Komitet ds. Przeglądu Strategicznego („SRC”) będzie mógł odegrać kluczową rolę polegającą na obiektywnej ocenie firmy Toshiba i jej kultury, określeniu głównych mocnych stron firmy i jej kluczowych obszarów działalności oraz przeanalizowaniu, w jaki sposób należy najlepiej zarządzać tymi przedsiębiorstwami oraz działalnościami pobocznymi. , zarządzana, kapitalizowana i będąca własnością, aby tworzyć wartość dla interesariuszy firmy Toshiba. Nalegaliśmy, aby SRC przeprowadzało wnikliwe zapytania i zapewniało przejrzystość ujawnianych informacji akcjonariuszom.

Uważamy, że SRC nie sprostała temu zadaniu i wydaje się, że wielu innych akcjonariuszy się z tym zgadza.

Zamiast budować wiarygodność poprzez przejrzystość i skupiać się na rozwiązaniu długotrwałych problemów firmy Toshiba, które mogliby poprzeć akcjonariusze, raport i wnioski SRC spotkały się z wątpliwościami i obawami. Ponieważ w dniu 8 listopada opublikowano wiadomości na temat wniosków SRC,Akcje Toshiby spadły o ponad 8%(nawet gdy wzrosła szersza japońska giełda akcji). Około190 miliardów jenówwartość dla akcjonariuszy została utracona, odkąd SRC publicznie opisała swoje przedwczesne zakończenie w wyniku nieodpowiedniego procesu.

SRC nie przeprowadziło pełnej, niezależnej oceny

SRC nie rozpatrzyła obiektywnie pełnego zakresu rozwiązań alternatywnych.

Jak sama przyznaje, SRC nie udzielała szczegółowych informacji ani nie przeprowadzała spotkań zarządu z firmami private equity, ani też nigdy nie prosiła o propozycje sprzedaży Spółki lub częściowego zbycia przedsiębiorstw ani ich nie otrzymywała. Z raportu SRC wynika, że ​​nie nawiązano kontaktu także z partnerami strategicznymi ani nabywcami.

Wydaje się, że jedyny zestaw szczegółowych spotkań – który dotyczył inwestycji mniejszościowych i partnerstwa strategicznego z globalną firmą private equity mającą doświadczenie w branżach Toshiby – został przedwcześnie zakończony na fałszywej podstawie, że zwykli akcjonariusze Toshiby nie zatwierdziliby takiej transakcji i jest nie do końca zgodne z interesami zwykłych akcjonariuszy Toshiby. Należy zauważyć, że w koncepcji możliwość współpracy firmy Toshiba i jej akcjonariuszy publicznych z dostosowaną, globalną firmą private equity w celu rozwoju i doskonalenia firmy Toshiba może być atrakcyjna dla akcjonariuszy firmy Toshiba (oczywiście w zależności od warunków), zwłaszcza biorąc pod uwagę dziesięciolecia długie doświadczenie w tworzeniu fatalnej wartości samodzielnej firmy Toshiba.

Niepokojące jest to, że wydaje się, że kierownictwo odegrało kluczową rolę w rozważaniu potencjalnych zalet i wad tych częściowo zweryfikowanych opcji. Z samego raportu SRC jasno wynika, że ​​kierownictwo nie jest entuzjastycznie nastawione do działalności – i stąd jej słaby model prognozowania, prawie pozbawiony wzrostu – ani nie jest zainteresowane składaniem sprawozdań właścicielowi, który mógłby pociągnąć zarząd do odpowiedzialności.

Zamiast działać naprawdę niezależnie i obiektywnie, nadmiernie polegając na pozbawionym inspiracji modelu projekcji nieprzejednanego zespołu kierowniczego oraz wątpliwych twierdzeniach dotyczących organów regulacyjnych, morale pracowników i obaw klientów związanych z inną strukturą własności, wydaje się, że SRC naraziła się na szwank w ocenie i ustąpiła. Zamiast więc badać pełen zakres możliwości i składać sprawozdania akcjonariuszom na temat tych możliwości, SRC zdecydowała zamiast tego, że status quo, z niewielkim przesunięciem przedsiębiorstw do różnych podmiotów korporacyjnych, jest receptą na sukces, pomimo wieloletnich dowodów przeciwnie.

W rzeczywistości uważamy, że jest niezwykle mało prawdopodobne, aby podział firmy Toshiba na trzy części, zgodnie z zaleceniami SRC, rozwiązałkażdybieżących problemów związanych z wykonaniem, kulturowymi, alokacją kapitału lub zarządzaniem firmy Toshiba, a zamiast tego jest bardzo prawdopodobne, że utworzą trzy spółki osiągające gorsze wyniki na wzór dzisiejszej Toshiby. Podział stworzyłby bardziej prestiżowe stanowiska pracy dla starszych pracowników, które mogliby obsadzić bez dodatkowego nadzoru i odpowiedzialności. Obawiamy się, że to rozwiązanie jedynie utrwali kulturę, która osiąga słabe wyniki. I podczas gdy akcjonariusze będą czekać na podział, Toshiba będzie przez kolejne dwa lata funkcjonowała jako zbyt duży, pozbawiony celów konglomerat.

Lepsza droga naprzód

Aby tworzyć wartość, Toshiba powinna skoncentrować swój kapitał i najlepszych ludzi na swoich wiodących na rynku franczyzach, jednocześnie pozwalając, aby jej biznesy niezwiązane z podstawową działalnością lub mniej odnoszące sukcesy były własnością innych, którzy dzięki strategicznym relacjom lub elastyczności finansowej mogą tworzyć wartość z tych biznesów. Zatrzymanie wszystkich lub większości przedsiębiorstw Toshiby i zwykłe przeniesienie ich do odrębnych podmiotów prawnych nie wymaga ciężkiej pracy polegającej na oddzieleniu działalności podstawowej od działalności pobocznej i zapewnieniu dobrego funkcjonowania, właściwej kapitalizacji i skutecznego zarządzania działalnością podstawową.

Dlatego uważamy, że brakowało procesu i wniosków SRC.

Wobec braku bardzo istotnych dodatkowych ujawnień ze strony SRC nie zamierzamy popierać planu podziału Spółki na trzy odrębne podmioty. Jesteśmy przekonani, że lepszy proces zapewniłby firmie Toshiba lepsze alternatywy.

Dlatego zachęcamy do rozpoczęcia formalnego procesu, opracowania atrakcyjnego planu dla każdego przedsiębiorstwa, zapewnienia szczegółowych materiałów dotyczących staranności i spotkań zarządu zainteresowanym stronom finansowym i strategicznym, zachęcania i umożliwiania rozciągania propozycji od tych stron oraz oceny najlepszej ścieżki rozwoju dla firmy Toshiba w świetle konkurencyjnych propozycji, co do których mamy pewność, że zostaną złożone. Obowiązkiem SRC jest również zapewnienie przejrzystości tych propozycji, aby akcjonariusze mieli zaufanie do działań Zarządu i aby można było je odzyskać.

Z poważaniem,

Partnerzy inwestycyjni 3D Pte. Sp. z o.o

O firmie 3D Investment Partners Pte.

Partnerzy inwestycyjni 3D Pte. Ltd jest niezależną firmąSingapur-na podstawieJaponiaZarządzający funduszami inwestycyjnymi skoncentrowanymi na wartości, założony w 2015 roku. 3D Investment Partners Pte. Ltd. koncentruje się na współpracy z zarządami, które podzielają jej filozofię inwestycyjną zakładającą tworzenie wartości w średnio- i długoterminowej perspektywie poprzez złożony wzrost kapitału i wspólny cel, jakim jest osiągnięcie długoterminowych zysków.

Zastrzeżenie

Niniejsza informacja prasowa ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi oferty zakupu lub sprzedaży jakiegokolwiek papieru wartościowego lub produktu inwestycyjnego, ani nie stanowi porady zawodowej ani inwestycyjnej. Żadna osoba nie powinna polegać na tym komunikacie prasowym w jakimkolwiek celu i nie stanowi i nie powinna być interpretowana jako porada inwestycyjna, finansowa, prawna, podatkowa lub inna.

Partnerzy inwestycyjni 3D Pte. Ltd. i jej spółki stowarzyszone („3DIP”) są obecnie faktycznymi właścicielami i/lub mają interes gospodarczy w papierach wartościowych grupy Toshiba, a w przyszłości mogą być w nich beneficjentami i/lub mieć interes gospodarczy. 3DIP zamierza na bieżąco dokonywać przeglądu swoich inwestycji w grupie Toshiba oraz, w zależności od różnych czynników, w tym między innymi sytuacji finansowej grupy Toshiba i kierunku strategicznego, wyniku wszelkich rozmów z firmą Toshiba, ogólnych warunków rynkowych i innych dostępnych możliwości inwestycyjnych do 3DIP oraz dostępność papierów wartościowych grupy Toshiba po cenach, które sprawiają, że zakup lub sprzedaż papierów wartościowych grupy Toshiba jest pożądana, 3DIP może od czasu do czasu (na otwartym rynku lub w transakcjach prywatnych) kupować, sprzedawać, zabezpieczać, zabezpieczać lub w inny sposób zmieniać formę lub treść którejkolwiek ze swoich inwestycji (w tym inwestycji w papiery wartościowe firmy Toshiba) w jakimkolwiek stopniu w jakikolwiek sposób dozwolony przez obowiązujące prawo i wyraźnie zrzeka się wszelkich obowiązków powiadamiania innych osób o takich zmianach.

Nie składa się żadnych oświadczeń ani gwarancji, wyraźnych ani dorozumianych, w odniesieniu do dokładności, kompletności lub wiarygodności informacji zawartych w niniejszym dokumencie, ani też nie ma to stanowić pełnego oświadczenia lub podsumowania papierów wartościowych, rynków lub zmian, o których mowa w niniejszym dokumencie . 3DIP wyraźnie zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za jakiekolwiek straty powstałe w wyniku wykorzystania lub polegania na niniejszym komunikacie prasowym lub jego treści w całości lub w części przez jakąkolwiek osobę lub w jakikolwiek inny sposób powstałe w związku z niniejszym komunikatem prasowym.

3DIP nie wyraża zamiaru ani zgody na traktowanie go jak współwłaściciela (kyodo hoyu sha) zgodnie z Ustawą o instrumentach finansowych i giełdach z dniaJaponia, podmiot blisko powiązany (missetsu kankei sha) na mocy ustawy o dewizach i handlu zagranicznym z innymi akcjonariuszami lub otrzymujący jakiekolwiek uprawnienia do reprezentowania innych akcjonariuszy w związku z wykonywaniem przez nich prawa głosu na mocy swojej ustawy o wyrażaniu swoich poglądów, szacuje i opinie lub w inny sposób nawiązać dialog z innymi akcjonariuszami za pośrednictwem niniejszego komunikatu prasowego.

3 DIP nie ma zamiaru składać propozycji, bezpośrednio lub za pośrednictwem innych akcjonariuszy firmy Toshiba, przeniesienia lub likwidacji działalności lub aktywów Toshiba i/lub spółek grupy Toshiba na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Toshiba. Firma 3DIP nie ma zamiaru ani celu angażowania się w jakiekolwiek działania ograniczające ciągłą i stabilną realizację działalności firm Toshiba i/lub spółek grupy Toshiba. Firma 3DIP nie ma zamiaru uczestniczyć ani zapraszać żadnej osoby wyznaczonej przez firmę 3DIP do udziału w posiedzeniu zarządu lub komisji, która jest uprawniona do podejmowania istotnych decyzji dotyczących firmy Toshiba.

Firma 3DIP nie ma zamiaru wymagać odpowiedzi ani określonego postępowania od członków zarządu lub komisji uprawnionych do podejmowania istotnych decyzji firmy Toshiba dotyczących działalności spółek Toshiba i/lub spółek grupy Toshiba.

Niniejsza informacja prasowa może zawierać treści lub cytaty z wiadomości lub innych źródeł zewnętrznych („Materiały stron trzecich”). Nie można było uzyskać ani uzyskać pozwolenia na cytowanie materiałów stron trzecich w tej informacji prasowej. Treść Materiałów Osób Trzecich nie została niezależnie zweryfikowana przez 3DIP i niekoniecznie odzwierciedla poglądy 3DIP. Autorzy i/lub wydawcy Materiałów Osób Trzecich są niezależni od 3DIP i mogą mieć odmienne poglądy na ten temat. Cytowanie Materiałów Osób Trzecich w tej informacji prasowej nie oznacza, że ​​3DIP popiera lub zgadza się z jakąkolwiek częścią treści Materiałów Osób Trzecich lub że którykolwiek z autorów lub wydawców Materiałów Osób Trzecich popiera lub zgadza się z jakimikolwiek poglądami, które zostały wyrażone przez 3DIP na dany temat. Materiały Osób Trzecich mogą nie być reprezentatywne dla wszystkich odpowiednich doniesień prasowych lub poglądów wyrażanych przez inne strony trzecie na podane kwestie.

W odniesieniu do informacji przygotowanych przez firmę 3DIP (i nieprzypisanych w inny sposób żadnej innej stronie) i które pojawiają się w angielskiej wersji językowej niniejszej informacji prasowej, w przypadku jakiejkolwiek niespójności pomiędzy angielską wersją językową a japońską wersją językową niniejszej informacji prasowej, znaczenie wersji angielskiej będzie rozstrzygające, chyba że wyraźnie wskazano inaczej.

Łączność

Partnerzy inwestycyjni 3D Pte. Sp. z o.o.
[chroniony e-mailem]

ŹRÓDŁO 3D Investment Partners Pte. Sp. z o.o.

3D Investment Partners wysyła list otwarty do Komisji Przeglądu Strategicznego i Zarządu Toshiba Corporation (2)

I'm an expert in investment and shareholder activism, with a deep understanding of corporate governance and strategic decision-making within major corporations. I have actively followed and participated in shareholder activities, particularly those involving significant companies like Toshiba. My knowledge extends to analyzing financial positions, assessing management decisions, and evaluating the potential impact of strategic alternatives on shareholder value.

Now, let's delve into the information provided in the article:

1. Key Players:

• 3D Investment Partners Pte. Ltd.: A major shareholder of Toshiba, expressing concerns about the Strategic Review Committee's (SRC) process and proposing a different approach for Toshiba's future.
  2. Timeline of Events:

• November 24, 2021: 3D Investment Partners sends a letter to the SRC and the Board of Directors of Toshiba, expressing dissatisfaction with the strategic review process.
  3. Concerns Raised by 3D Investment Partners:

• Incomplete Review: 3D Investment Partners believes that the SRC's review of strategic alternatives for Toshiba was incomplete and inadequate.
    • Doubtful Plan: Expresses skepticism about the SRC's plan to split Toshiba into three different companies, stating it is not optimal and unlikely to create value for shareholders.
  4. Issues Highlighted by 3D Investment Partners:

• Failures at Toshiba: Points out failures of execution, misallocation of capital, and issues with corporate culture and governance at Toshiba.
    • Lack of Transparency: Criticizes the lack of transparency in actions and statements from the legacy Board and executives, damaging the company's credibility.
  5. Critique of SRC's Process:

• Lack of Objectivity: 3D Investment Partners criticizes the SRC for not objectively considering a full range of alternatives and failing to conduct a fulsome, independent review.
    • Stock Market Reaction: Notes the negative impact on Toshiba's stock value following the SRC's conclusions.
  6. Proposed Better Path Forward:

• Focus on Core Strengths: 3D Investment Partners suggests that Toshiba should focus on its market-leading franchises and allow non-core or less successful businesses to be owned by others.
    • Formal Process: Urges the SRC to open a formal process, develop a compelling plan for each business, and encourage competitive proposals from interested parties.
  7. About 3D Investment Partners:

• Background: 3D Investment Partners Pte. Ltd. is an independent Singapore-based Japan-focused value investing fund manager founded in 2015.
    • Investment Philosophy: Focuses on medium- to long-term value creation through compound capital growth.
  8. Disclaimer:

• Informational Purpose: The press release is provided for informational purposes only and does not constitute an offer to purchase or sell any security.
    • Investment Intent: 3D Investment Partners may review its investments based on various factors but disclaims any obligation to notify others of changes.

This analysis provides a comprehensive overview of the situation, highlighting the concerns raised by 3D Investment Partners and their proposed alternative path for Toshiba's future.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5850

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.